Många kanske förknippar plastikkirurgi med något som bara utförts under de senaste decennierna, men detta har pågått mycket längre än vad de flesta tror. Redan under första världskriget utfördes de första operationerna i samband med att krigsskadade personer behövde hjälp med att rekonstruera sina skador.

Plastikkirurgen använde hudtransplantationer som metod för att rekonstruera ansikten

Plastikkirurgen Harold Gillies hjälpte krigsskadade soldater och han startade en klinik i England år 1915.

Den mest väldokumenterade klienten var sjömannen Walter Yeosom, som fick sitt ansikte rekonstruerat av Gillies. Han använde hudtransplantation som metod för att få tag på nytt skinn till ögonområdet och näsroten.

Innan Gillies började hjälpa krigsskadade, så hade dessa personer bara blivit ihoplappade, men ingen hade kunnat hjälpa dom med de estetiska problem som skadorna ofta medförde. 

Före- och efterbilder gjordes av en konstnär

Gillies och hans team utförde hela 11 000 operationer på över 5000 personer, där det gjordes före- och efterbilder av en konstnär vid namn Henry Tonks.

Gillies utförde bland annat näsoperationer och när han en dag skulle visa en opererad soldat för ett gäng läkare så trodde läkarna att näsan var i vax eftersom den var ”för perfekt”. Gillies skojade då med soldaten, som började rodna varav näsan blev röd, vilket bevisade att den inte var gjord av vax utan istället var av riktig hud.