Redan på romarnas tid fanns det plastikkirurger som utförde många olika sorters plastikoperationer, såsom exempelvis ansiktslyft och bröstförstoring. På den tiden gick folket till offentliga bad och om de hade några skavanker, så sökte de kirurgisk hjälp för att rätta till defekterna eftersom skönhetsidealen inte tillät felaktigheter.

I Indien blev pannhud till näsa

Under 500-talet i Indien, så vek en plastikkirurg, vid namn Suchruta, helt enkelt ner hud från pannan över näsan och på så vis gjordes en rekonstruktion av näsan. Hudfliken växte fast och med hjälp av två trärör fick klienterna en luftpassage under läkningen. Detta blev en efterfrågad behandling bland kvinnor, eftersom de fick näsan avskuren om de varit otrogna.

Plastikkirurgen som hjälpte över 5000 personer under första världskriget

I ett tidigare avsnitt på bloggen kan ni läsa om plastikkirurgen Gillies, som hjälpte krigsskadade soldater under första världskriget. Han och hans team utförde plastikkirurgi på över 5 000 personer och sammantaget blev det omkring 11 000 operationer. Främst rekonstruerades soldaternas ansikten, så att de återfick ett någorlunda utseende efter skadorna.