Hudtypen på näsan påverkar förutsättningarna vid en näsoperation. Som kirurg måste man göra en tydlig analys över vad som går att göra och man behöver ta hänsyn till många olika saker. Man behöver exempelvis ha goda kunskaper om näsans anatomi och förstå sig på näsans alla delar, som består av bland annat brosk, ben, muskler och hud. Mer om näsans anatomi kan du läsa här. En av de viktigaste aspekterna beror på patientens hud. Det finns olika hudtyper på näsor, såsom tunn, mellan, grov och tjock hud.

Olika hudtyper på näsan:

  • Tunn hud har en väldigt bra elasticitet. Man kan ta bort många olika delar i näsan och huden kommer ändå att dra ihop sig. Däremot så syns varje detalj under huden, så det är viktigt att göra en mycket noggrann operation och att näsan är symmetrisk under huden. På patienter som både har tunn hud och gjort tidigare operationer kan man behöva bygga upp näsan med faschier. Dessa kan liknas vid tunna papper och är vävnader lånad från andra delar av kroppen. De används för att bygga upp vävnader så att man inte ska kunna se oregelbundenheter. Här får man gå in i detaljnivå för att nå perfekt resultat.
  • Medeltjock hud är den lättaste hud att hantera. Den har god elasticitet och är den enklaste typen att genomföra kirurgi på.
  • Grövre hud har inte tillräckligt med elasticitet och man kan därmed behöva ändra proportioner för att näsan ska uppfattas som mindre, snarare än att förminska näsan. Här handlar det om att lura betraktarens öga genom att bygga upp vissa delar som ändrar proportionerna.
Kategorier: Näsoperationer

0 kommentarer

Lämna ett svar